İsmiradent Menu

Pedodonti

Pedodonti tedavisi ile alakalı açıklamaları aşağıda bulabilirsiniz..


ANASAYFA

HİZMETLERİMİZ

PEDODONTİ

pedodonti

Pedodonti

Pedodonti Nedir?

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-12 yaş arası çocukların ağız-diş dokularındaki hastalıkları tedavi eden ve koruyucu diş hekimliği uygulamaları yapan bir bilim dalıdır.

Cocuklarda diş tedavileri özel ilgi gerektirmektedir. Çocuk psikolojisini iyi bilmek, onları korkutmadan diş hekimi koltuğuna alıştırmak gerekmektedir. Çocuk bir kez diş hekiminden korkarsa, bu kötü tecrübe onu hayatı boyunca etkileyebilir ve büyüdüğünde dahi diş hekimine gitmekten korkmasına sebep olabilir. Bu sebeple, çocuk diş hekimliğinde uzmanlaşmış pedodontistler çocuklarınızla iletişim kurarak rutin diş tedavilerinin yapılmasını sağlar, koruyucu ve acil müdahalelerde bulunabilirler.


pedodonti

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.

Süt Dişleri Neden Çabuk Çürür?

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler.
Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen sıcak-soğuk hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir.
Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler.
Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir.



pedodonti

Çocukların İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yaptırılmalı?

Çocukların ilk diş muayenesinin, bebeklik döneminde dişler çıkmaya başladıktan sonra, genellikle altı ay ile bir yaş arasında yaptırılması gerekiyor.

Bir Yaş, Muayene İçin Çok Erken Değil mi?

İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, hekimlerin bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere göstermesidir. Ayrıca, halk arasında biberon çürüğü olarak da adlandırılan ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluşabilen erken dönem çocukluk çağı çürüklerinden çocukların korunabilmesi için küçük yaşta ağız diş muayenesinin yapılması büyük önem taşır.